Извозот со пад од 24 проценти во првата половина од годинава
Foto

Извозот со пад од 24 проценти во првата половина од годинава

Вкупната вредност на извозот на стоки од државава во перидот јануари ‒ јуни годинава бележи пад од 24 проценти во однос на истиот период од претходната година, објави денеска Државниот завод за статистика.

Вредноста на увезената стока, во истиот период пак е за 20 проценти помалку во споредба со истиот период лани. Трговската размена по производи покажува дека во извозот е најголемо учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија.

Во увозот, пак, се најмногу застапени платината и легурите на платина. Во првите шест месеци од годинава, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, најмногу сме тргувале со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Бугарија.

0 Коментари

Остави коментари