Интервју со академик Таки Фити, претседател на МАНУ
Foto

Интервју со академик Таки Фити, претседател на МАНУ

Засенета од политиката дали економијата преживува само со државна инфузија. Три децении битка за позначаен економски раст што ќе почуствуваат сите граѓани. Ограничен капацитет на економијата или на владеачките елити – зошто земјава не успеа да застане на нозе? Преспански договор, рефрендум, уставни измени, бриселско фијаско. Дали МАНУ, највисоката научна институција, јадрото на мозоци, ги премолче исторските промени во земјава? Чиј е Гоце Делчев? Колку може МАНУ да помогне во одбрана на историските факти но и во процеост на чистење на историските лаги без да се навреди и повреди чуството на националност. Едни академици со жестока критика дека во Македонија е направено предваство, со порака, да се протера ЕУ од Макеоднија. Други со спротивен став. Што по бриселското фијаско? Имаме ли економски компас, каде и како чекориме, ќе донесат ли предвременетите избори политички мирни води или пак политичка бура?  Одговори од академик Таки Фити, претседател на МАНУ.

0 Коментари

Остави коментари