Имаат ли општинските власти концепт и визија за урбанизација?
Foto

Имаат ли општинските власти концепт и визија за урбанизација?

Меторополата станува претесна.

Во еден станбен кварт сместени цели градови со десетици илјади жители. Центарот на Скопје под ембарго за градење. Машинеријата ќе се позиционира на север и на југ. Исцртани нови двеста згради, сто во Кисела вода, сто во Ѓорче Петров.

Општинските татковците тврдат – се е според законот. Што пишува во деталните урбанистички планови?

Дали ќе се загрози зеленилото, дали ќе запазат стадардите за паркирање, растојание меѓу зградите, катноста?

Дали покрај сувото изгоре и суровото? Дел од градежниците бројат штети поради мораториумите за градба. Имаат ли општинските власти концепт и визија за урбанизација?

Дали треба и што да се се гради? Ако треба - како? Ако не треба – зошто?

Аргументите ги соочуваат Филип Темелковски градоначалник на Кисела вода, Стефан Лазаревски урбанист, Јана Белчева, претседател на советот на општина Центар и Мартин Пановски, архитект.

0 Коментари

Остави коментари