Формирана франкофонска новинарска секција
Foto

Формирана франкофонска новинарска секција

Денеска во Македонија се основаше Франкофонско здружение на новинарите, кое стана полноправна членка на Меѓународното франкофонско здружение. Македонското здружение со Основачко собрание  избра тричлено тело- како претседател новинарката Биљана Секуловска, новинарката Наташа Доковска како генерална секретарка и Мирјана Трпчевска како благајничка.

Мисијата и целите на Франкофонскоот здружение како невладино тело да ја чува и брани слободата на медиумите, да презема активности и акции во одбрана на слободата на принципите, слободите, интересите и правата на нејзините членови, како и да го брани и промовира францускиот јазик- преку медиумите на француски јазик во целиот свет, но и генерално на светската медиумска сцена.

0 Коментари

Остави коментари