„Фич“: Банкарскиот сектор на Македонија здрав и стабилен
Foto

„Фич“: Банкарскиот сектор на Македонија здрав и стабилен

Фундаментите на банкарскиот сектор на Македонија и натаму се здрави, истакна агенцијата „Фич“, соопштувајќи дека, го потврдува кредитниот рејтинг на нашата земја „бб+“, со стабилен изглед.

Агенцијата наведува дека, секторот е прилично добро капитализиран и дека, на крајот на вториот квартал на оваа година, стапката на основен капитал достигна 15,8 отсто...нивото на нефункционалните кредити е умерено и дека, нивната покриеност со резервации од банките е висока. Кај кредитната активност, за следната година, агенцијата очекува раст од 8,5 отсто.

0 Коментари

Остави коментари