Европските складишта за гас се полупразни
Foto

Европските складишта за гас се полупразни

Европските потрошувачи поради студеното време активно го „повлекуваат“ гасот од подземните складишта, поради што тие се веќе полупразни. Ова го покажуваат податоците на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Заклучно со 12 јануари, стапката на искористеност на европските складишта за гас е 49,33 отсто. Една година претходно, бројката беше значително повисока – речиси 65 отсто, а во 2020 година – 83 отсто.

Во претходната зимска сезона, Европа потроши рекордни количини од складиштата – 65,6 милијарди кубни метри.

Оваа сезона, која започна на 13 октомври, нивото на активност во европските складишта веќе е намалено за речиси 28 отсто. Според Газпром, од 10 јануари, земјите од ЕУ повлекле повеќе од половина од обемот на испумпаниот гас од подземните складишта минатата година – 55,6 отсто (26,6 милијарди кубни метри).

Ниските температури се главната причина за побарувачката на синото гориво. При умерено студено време, европските потрошувачи треба да имаат доволно гас, но големите студови може да доведат до прекини во снабдувањето. Доколку стапката на повлекување продолжи, тогаш до март-април складиштата ќе бидат полни на рекордно ниско ниво.

0 Коментари

Остави коментари