Европратеници: Во Бугарија има корупција, недостасува заштита за слободните медиуми
Foto

Европратеници: Во Бугарија има корупција, недостасува заштита за слободните медиуми

Делегацијата на европратениците, која престојуваше во дводневна посета на Бугарија во врска со владеењето на правото, ги посочи заклучоците од посетата и нивните впечатоци – корупција, неказнивост, нееднаквост и лошо управување во Бугарија, јави дописникот на МИА од Софија.

-Европскиот парламент е тука и ве поддржува. Понекогаш останува чувството дека Европа само гледа или критикува – не, ние сме тука. Ова го изјави шефот на делегацијата Софија ин’т Велд од Холандија. Меѓу нив беше и бугарската европратеничка Елена Јончева од Групата европски социјалисти. Таа посочи дека комитетот за мониторинг има долгорочна посветеност и внимателно ги следи настаните во Бугарија .

-Има огромни проблеми што ги видовме, но ја видовме и решеноста на бугарските граѓани да се справат со предизвикот, а решеноста е исто толку голема – одлучни луѓе кои сакаат да ја трансформираат Бугарија и да се справат со сите проблеми, коментираше Софија ин’т Велд.

-Во Бугарија, ми се чини дека има премногу неказнивост за корупција – корупцијата е отров, таа не јаде, рече претседателот на групата од Холандија. Според Софија ин’т Велд, критичните, истражувачки и објективни медиуми се исклучително важни за справување со корупцијата особено и за добро владеење. Истрагата, обвинението и казната се проблем за нас во Бугарија. Понекогаш нема истрага, па дури и да постои, тоа не води до ништо. Ова е лош сигнал за бугарските граѓани. Дискриминацијата, нееднаквоста и исклучувањето се исто така големи проблеми – мислам на Ромите, малцинствата, ЛГБТИ луѓето. Ова се некои од заклучоците на работната група.

Според неа, ЕК мора да се грижи за вистинска еднаквост, конкуренција и спротивставување на концентрацијата на медиумската моќ. ЕК мора да ги искористи овие овластувања, рече холандскиот европратеник во однос на сопственоста на медиумите, транспарентноста и слободата. Според неа, проблемот е што истражувачкото новинарство зазема премал дел од медиумскиот пазар во Бугарија.

Таа се согласува со крајно негативната оценка на Репортери без граници за позицијата на Бугарија во рангирањето за слобода на говорот. Трендот е јасен – пред 20 години беше на 32 место, а сега на 112. Навистина има причина за загриженост. „Нашата критика е во интерес на сите да имаме здрава плуралистичка медиумска средина“, рече таа.

Европратеникот, исто така, ја коментираше темата за судскиот систем во Бугарија и особено обвинителството.

-Сите можевме да замислиме дека тука има проблем и со судството. По нашата средба со Гешев, мислам дека не сме добиле одговори на сите наши прашања, коментира Софија ин’Велт. Повеќето од нив се во отсуството на активност и недостатокот на тековни истраги, како што е познатата фотографија со поранешниот премиер Бојко Борисов и златните шипки. Европратениците на прес -конференцијата изразија дека се загрижени и за правото на јавниот обвинител да ги прекине постапките, претседателот на делегацијата ги откри своите впечатоци по средбата со генералниот обвинител на Бугарија Иван Гешев.

0 Коментари

Остави коментари