Експертите бараат затворање на Скопје за нови жители
Foto

Експертите бараат затворање на Скопје за нови жители

Градот Скопје потребно е многу посериозно да се позанимава со својот одржлив развој, и да не ги реализира своите постојни ресурси без претходно да бидат изработени соодветни студии и план, со цел зачувување на ресурсите за идните генерации вели поранепниот главен градски архитект, Никола Велковски.

Со досегашниот однос кон планирањето на просторот, со постојната голема густина на населеност Велковски потенцира дека веќе се расипува квалитетот на живот на сите граѓани од многу аспекти, како квалитет на просторот, возниот сообраќај, зелени површини, просторот за спорт и рекреација како и воздухот. Затоа потребно е да се размислува за развивање на потенцијалите на останатите градови и општини а не се да е сконцентрирано во главниот град на земјава.

„Принципите на децентрализацијата ќе ги подобрат шансите да обезбедиме услови за квалитетен живот и вработување под еднакви услови на цела територија на земјава, и најважно, ќе ги задржиме граѓаните да живеат и работат во своите градови и населени места, со што драстично ќе се намали потребата од концентрација на граѓаните во главниот град и изградба на големи комплекси за живеење на цела територија на градот вклучувајќи го тука и делот на Расадник во населбата Кисела вода кој моментално е актуелна тема на расправа во јавноста и медиумите. “ - вели Никола Велковски, поранешен главен градски архитект.

Деновиве актуелни се и локалните политики на Кисела Вода и Ѓорче Петров.Покрај стотте згради во Кисела Вода, исто толку згради ќе никнат и во населбата Хром каде со новиот урбанистички план се предвидени сто нови згради за кои опозициската ВМРО-ДПМНЕ тврди дека актуелниот градоначалник на општина Ѓорче Петров ветувал алпски воздух и чиста животна средина а на граѓаните им донесе ново бетонско сивило. Наумовски тврди дека при вцртувањето на новите сто згради запазени се сите параметри за урбано живеење.

Според поранешниот главен градски архитект, Никола Велковски Градот и општините во него, како и урбанистите треба да размислуваат за урбана и развојна политика за Скопје кој стана затворен град.

Урбанистичкиот хаос во кој навлезе градот Скопје од ден во ден е се поголем, додека граѓаните бараат зеленило локалната власт се одлучува за се повеќе градби. Големата градежна урбанизација е една од причините кои што ја посочуваат стручнаците за се поголемото загадување на градот. Каков ќе биде изгледот на градот во наредните години е одлука која што лежи во рацете на локалната власт.

0 Коментари

Остави коментари