ДИК ги објави резултатите: СДСМ и коалицијата „Можеме“ – 327 329, ВМРО-ДПМНЕ – 315 344
Foto

ДИК ги објави резултатите: СДСМ и коалицијата „Можеме“ – 327 329, ВМРО-ДПМНЕ – 315 344

Државната изборна комисија ги објави неофицијалните конечни резултати од предвремените парламентарни избори, што се одржаа вчера во земјава.

Коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ освои 46 мандати, ВМРО-ДПМНЕ и други 44 мандати, Демократската унија за интеграција (ДУИ) освои 15 мандати, Алијанса за Албанците и Алтернатива – 12, Левица два мандати и ДПА еден мандат.

Врз основа на податоците од записниците на општински изборни комисии, и целокупниот материјал ДИК утврди дека вкупен број на избирачи е 1.814.236. Гласале 942.334. Вкупен број 31.466 неважечки ливчиња.

Број на гласови на ниво на цела држава:

Коалицијата Можеме на СДСМ – 327 329

Коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ – 315 344

ДУИ -104 587

Алијанса на Албанците- 81 297

Левица – 37 551

ДПА – 13 891

 

Резултати по изборни единици:

Изборна единица 1

Коалиција СДСМ 54578 гласови 8 пратенички места
Коалиција ВМРО-ДПМНЕ 50564 7
ДУИ 19672 2
АА 14143 2
ЛЕВИЦА 12124 1
ДПА 1964

Изборна единица 2

Коалиција СДСМ 47852 7
Коалиција ВМРО-ДПМНЕ 47929 7
ДУИ 22078 3
АА 20783 3
ЛЕВИЦА 5896
ДПА 1821

Изборна единица 3

Коалиција СДСМ 66853 9
Коалиција ВМРО-ДПМНЕ 71551 10
ДУИ 3331
АА 992
ЛЕВИЦА 6939 1
ДПА 242

Изборна единица 4

Коалиција СДСМ 77195 10
Коалиција ВМРО-ДПМНЕ 74478 10
ДУИ 293
АА 213
ЛЕВИЦА 6836

Изборна единица 5

Коалиција СДСМ 56622 8
Коалиција ВМРО-ДПМНЕ 55159 8
ДУИ 21745 3
АА 10716 1
ЛЕВИЦА 4715
ДПА 781

Изборна единица 6

Коалиција СДСМ 24229 4
Коалиција ВМРО-ДПМНЕ 15663 2
ДУИ 37468 7
АА 34450 6
ЛЕВИЦА 1041
ДПА 9083 1

0 Коментари

Остави коментари