Д-р Беќаровски: Нема потреба за паника од новиот мутиран вирус
Foto

Д-р Беќаровски: Нема потреба за паника од новиот мутиран вирус

„Настана и психоза и паника со новиот вирус, но нема потреба толку трагично да се разбираат работите. Секој вирус си има развојни етапи. Целта на вирусот е да зарази што повеќе луѓе. Се смета дека околу 4.000 мутации веќе се случиле, а некои се посилни од оригиналниот вирус. Оваа мутација се појавила најверојатно во август-септември. Во Лондон постепено овој вирус се пренесувал од еден на друг и го истиснувал претходниот вирус. Досега проценките беа дека 1 човек заразува максимум до 1.5 луѓе околу него. Колку поголема количина исфрлена аеросоли од организмот, толку поголема опасност од зараза“ - вели проф. д-р Нико Беќаровски, директор на Клиника за токсикологија во Студио 10 на ТВ24.

0 Коментари

Остави коментари