Чепреганов за тв 24: Менталниот склоп е главниот водител на антиваксерите
Foto

Чепреганов за тв 24: Менталниот склоп е главниот водител на антиваксерите

Доктор Методи Чепреганов невропсихијатар во емисијата 24 анализа истакна дека живееме секој ден со некаква стресогена состојба, акутна или пролонграна. Ковид андемијата е една силно стресогена пролонграна  животозагрозувачка состојба. Секоја таква состојба која го ореметува интегритетот на личноста прави во неа дисбаланси во органзмот.

- Во тие денови се оди во анкциозно депресивна слика, а по еден мессец, ако трае состјбата се оди во психосоматска болест. Нормален е стравот од болеста. Тоа не е измислен страв, туку реален. Реакцијата на таквата состојба зависи од менталниот склоп на личноста. Тој ментален склоп  е прцес кој се развивал во текот на животот. Работата е најдобриот лек за секоја стресна состојба. - вели дктр Чепреганов.

Доктор Чепреганов вели дека има вакцинирано над милијарди луѓе и ако се продолжи со овој интензитет, за 6 месеци светот ќе биде со 70% колективен имунитет. Менталниот склоп е главниот водител на антиваксерите, а таквите заговори отсекогаш ги имало.

0 Коментари

Остави коментари