Борисов побара оставки од тројца министри
Foto

Борисов побара оставки од тројца министри

Бугарскиот премиер Бојко Борисов денеска побара оставки од министерот за финансии Владислав Горанов, министерот за внатрешни работи Младен Маринов и министерот за економија Емил Караниколов.

Одлуката е донесена по состанокот меѓу лидерот на партијата ГЕРБ и бугарски премиер Бојко Борисов и регионалните координатори на партијата.

За време на состанокот, координаторите на партијата побараа од Борисов да ги отстрани тројцата министри поради одбивање предлози, дека ГЕРБ и тројцата министри биле директно зависни од Движењето за права и слободи (ДПС) и пратеникот Делјан Пеевски. Според регионалните координатори, ГЕРБ незаслужено е критикуван поради шпекулациите во врска со ДПС.

ГЕРБ наведува дека партијата високо го цени придонесот на министерот за финансии Владислав Горанов за прием на Бугарија во чекалната на Еврозоната и спроведената политика за финансиска стабилност. За време на средбата, е изразено високо мислење и за министерот за внатрешни работи Младен Маринов, под чие раководство МВР забележа добри резултати во борбата против шверцот, домашниот криминал и трговијата со луѓе и со дрога. Беше пофален и придонесот на министерот за економија Емил Караниколов во зголемувањето на странските инвестиции во Бугарија.

0 Коментари

Остави коментари