Бислимоски: Либерализацијата на пазарот на струја оди добро
Foto

Бислимоски: Либерализацијата на пазарот на струја оди добро

Четиристотини евра ќе чини прикучокот на елетрична мрежа за струја за веќе изградени обејкти во наслени места и каде што општините не донеле детален урбанистички план. Ова го исткана претседателот на регулаторната комисија за енергетика Марко Беслимиовски кој посочи дека со оваа новина, граѓаните повеќе нема да добиваат трошоци за нестадарднен приклучок кој чини повеќе од три илјади евра.

Белсимовски истакна и дека пазарот на електрична енергија се движи во добра насока и дека се повеќе мали комерцијални потрошувачи го напуштаат регуларниот пазар и дека вкупните трошоци за цената на електричниот енергија која ја плаќаат на слободниот пазар се пониски за 32, 4 проценти.

Од Регулаторна комисија за енергетика очекуваат дека со намалување на станадрдниот приклучок за струја од сто евра ќе има влијание и на инвеститорите кои градат згради и дека треба да се одрази врз цената на становите.

0 Коментари

Остави коментари