Бабачиќ за тв 24: Шведска на 29 септември ќе ги олабави мерките
Foto

Бабачиќ за тв 24: Шведска на 29 септември ќе ги олабави мерките

Доктор Харис Бабачиќ, вирусолог од Каролинска институтот во Стокхолм, Шведска во емисијата 24 анализа потенцираше дека во Шведска истакна дека таму модуларните болници поминуваат низ посебни контроли на квалитет пред да се пуштат во употреба во однос на она што се случувало во Македонија. Што се однесува до вакцинацијата, вели дека поголем дел од популацијата е вакциниран и на 29 септември ќе има олабавување на мерките.

- Тоа е единствениот начин за враќање во нормалата. Има и одреден број на антиваксери, но институциите имаа многу силна вакцинална кампања и тоа овозможи да се развие доверба помеѓу народот и тие да се вакцинираат.

Што се однесува до смртноста, Шведска се наоѓа под просекот имаше достапност за лекување на сите заразени и системот им пружи максмална и навремена нега.

0 Коментари

Остави коментари