Цените на нафтата на највисоко ниво во последните три години

15.01.2018 | 13:35
Прочитано: 1267

Цените на нафтата на светските берзи минатата недела се зголемија за повеќе од три проценти, достигнувајќи највисоко ниво во последните три години како резултат на намалената нерамнотежата меѓу понудата и побарувачката.

На берзата во Лондон цената на барел нафта порасна за 3,3 отсто на 69,87 долари, додека во Њујорк енергенсот поскапе за 4,7 отсто на 64,30 долари.

Тоа се највисоки цени на нафтата од крајот на 2014 година, а на нивниот раст влијаат проценките дека понудата и побарувачката наскоро може да се изедначат.

Организацијата на државите извознички на нафта (ОПЕК) заедно со производителите на енергенсот кои не се членки на картелот, уште од јануари минатата година се обидуваат да воспостават рамнотежа меѓу големата понуда и намалената побарувачка, со ограничување на дневното нафтено производство.  

Тие постигнаа договор дневното производство на нафта да го ограничат на 1,8 милиони барели, квота што се очекува да важи најмалку до септември, а можеби и до крајот на годината. 

Рускиот министер за енергетика Александар Новак минатата недела најави дека ОПЕК и останатите производители на нафта наскоро ќе разговараат за евентуално продолжување на договорот.


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.