Албанска платформа - излез или влез во нова политичка криза?

10.01.2017 | 19:52
Прочитано: 7226
Политичката платформа на  албанските партии предизвика бура од реакции во јавноста и отвори серија прашања - дали барањата се граѓански или политички концепт и колку тие се во во прилог на воспоставување на мултиетничка држава дел од албанските граѓани сметаат дека исполнувањето на барањата ќе донесат еднаквост. 
 
Политичката платформа на  албанските партии предизвика бура од реакции во јавноста и отвори серија прашања - дали барањата се граѓански или политички концепт и колку тие се во во прилог на воспоставување на мултиетничка држава дел од албанските граѓани сметаат дека исполнувањето на барањата ќе донесат еднаквост. 
 
Наспроти ова, пак, дел од нив сметаат дека двојазичноста не е приоритет, туку подобрување на животниот стандард.
 
Според аналитичарите платформата е политички концепт кој ќе ја продлабочи кризата. 
 
Новинарот Назим Рашиди смета дека оваа платформа има за цел да воспостави еднаквост помеѓу Македонците и Албанците.
 
Партиите на Албанците ја испорачаа платформата два дена пред шефот на државата да го додели мандатот за формирање влада на Никола Груевски. Претходно, Ахмети, Села и Касами во два наврати се сретнаа со албанскиот премиер Еди Рама, каде се пишуваа барањата од оваа платформа.
 

Христијан Баневски
The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.